Voetzorg bij Diabetes Mellitis
Voor een diabetespatiënt is regelmatige voetzorg zeer belangrijk. Uw podotherapeut, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige zal u in bepaalde situaties doorverwijzen naar de (Medisch) pedicure. Hierbij krijgt u een doorverwijsformulier, met het zorgprofiel en type diabetes erop vermeld, mee. Deze gegevens hebben wij nodig om voor u een juiste factuur op te maken.
Hoewel de voetbehandeling in principe hetzelfde is als bij niet-diabetici, zijn er wel een aantal verschillen.
Beschadiging van het beschermend gevoel (neuropathie) heeft tot gevolg dat minder tot geen pijn meer gevoeld wordt. Daardoor kunt u ongemerkt wondjes en blaren oplopen en blijft het dragen van te kleine schoenen vaak zonder pijnklachten. Zeker in combinatie met problemen in de doorbloeding, kan dit leiden tot een minder goede wondgenezing.
De behandeling is er dus allereerst op gericht om wondjes te voorkomen, maar ook eelt, kloven en likdoorns, of ingroeiende nagels kunnen (onderhuidse) wondjes veroorzaken. De regelmaat waarmee voetbehandelingen worden uitgevoerd, wordt o.a. bepaald door de aanwezigheid van deze aandoeningen. Alleen dan is een mogelijke verbetering te verkrijgen en risico op complicaties te voorkomen.
Eelt, kloven, likdoorns, of ingroeiende nagels kunnen ontstaan door stands afwijkingen in de voeten, maar ook schoenen vertellen veel over hun rol bij het ontstaan ervan. Een schoencontrole en voorlichting en advies is dan ook een belangrijk onderdeel in de voetzorg.